Clasificarea pompelor de apa – Ce tipuri gasim pe piata, ce caracteristici au si care sunt principalele aplicatii

pompe de apa categorii

Ce sunt pompele de apa ?


In principiu, pompele de apa extrag apa din subteran, ulterior transportand-o catre utilizatori casnici sau industriali. La ora actuala, in piata exista o varietatea enorma de pompe de apa, de aceea am realizat acest articol, pentru a detalia caracteristicile fiecareia in partea, astfel incat dumneavoastra sa puteti alege solutia optima.

Care sunt categoriile principale de pompe de apa


Putem clasifica pompele de apa in functie de mai multe criterii, dar cel mai intalnit este principiul acestora de functionare, acestea impartindu-se in doua categorii principale: cele cu deplasare pozitiva si cele cu deplasare dinamica. Primele functioneaza pe baza de contractie mecanica si supapa, iar cele cu deplasare dinamica folosesc un rotor pentru a circula apa cu suficienta presiune si viteza.


Al doilea criteriu de selectie este locul amplasarii. In functie de aceasta, pompele se impart in doua categorii, pompe submersibile si pompe de suprafata. Pompele submersibile sunt partial sau complete scufundate in lichid, iar cele de suprafata se monteaza, bineinteles, la suprafata.


Cel de-al treilea criteriu de selectare al unei pompe este in functie de puritatea apei pe care acestea o pompeaza, si anume: pompe pentru apa curata, apa moderat poluata si apa murdara.


Acum vom discuta in detaliu toate aceste categorii.


Pompele de apa cu deplasare pozitiva


Cand descriem pompele de apa cu deplasare pozitiva, le putem compara cu o banala pompa de bicicleta. Atunci cand tragem de manerul pompei, se deschide o supapa iar aerul patrunde in cilindrul pompei. Atunci cand impingem in jos, supapa se deschide iar aerul este fortat afara din clindru.
Pompele de apa cu deplasare pozitiva lucreaza la viteza redusa si sunt utilizare in cazul lichidelor vascoase si un debit mic. Categoriile principale de pompe cu deplasare pozitiva sunt pompele cu piston, pompele cu membrana si pompele rotative.


Pompele de apa cu piston sunt foarte durabile, insa nu sunt foarte productive, putand sa pompeze doar volume mici de lichid. Cele mai dese utilizari sunt in industria vopselurilor , in patiserii, ciocolaterii dar si in gospodarii, putand asigura un sistem de alimentare cu apa pentru locuinta.


Pompele care au membrana pot fi gasite si in industria farmaceutica cat si in fermele de animale la masinile care mulg animale. Avantajul pompelor cu piston este ca au o durata de viata mare, acestea nu necesita mentenanta.


Pompele de apa rotative transfera lichidele cu ajutorul rotorului. Acestea au o eficienta ridicata si pot pompa lichide indiferent de vascozitatea acestora sau de temperatura. Pompele rotative sunt folosite in industria chimica, in industria petroliera, in industria alimentarea, sa numim numai cateva dintre aplicatii.
Pompele de apa cu deplasare dinamica.


Pompele de apa cu deplasare dinamica beneficiaza de un design simplu, si pot transporta lichide foarte ieftin si cu o mentenanta redusa. Pompele centrifuge sunt unele dinre acestea.


Pompele de apa centrifuge transforma energia cinetica in energie hidrodinamica si se folosesc de un dispozitiv rotativ pentru a transporta lichidul. Acestea sunt folosite in cazul apei curate, fara substante chimice. Pompele centrifuge au costuri de mentenanta reduse, fiind folosite in alimentarea cu apa menajera, aspersoare, piscine,irigiatii si diverse utilizari agricole.


Pompele de apa submersibile


Pompele de apa submersibile au motorul etans, fiind partial sau complet scufundate in apa, in special fiind folosite pentru diverse puturi. Sunt des intalnite in uzul casnic, deoarece fac presiune mare si nu consuma la fel de mult curent ca un hidrofor.


Pompele de apa de suprafata


Aplicatia acestora este pentru puturile de mica adancime, fiind montate deasupra putului. Apa este transportata din put printr-un furtun, cu cat distanta fata de apa este mai mare, cu atat este necesara o pompa mai puternica. Pompele de apa de suprafata sunt des intalnite in mediul rural.


Pompele pentru apa curata sau apa murdara


Cum am mentionat mai sus, sunt 3 categorii in care pompele se impart, apa curata, apa moderat poluata si apa murdara. In primul caz, continutul de particule soldie trebuie sa se situeze sub 150gr/m3, pentru moderat poluata 150-200 de grame, iar pentru apa murdara, continutul de particule depaseste 200gr/m3.


Alegerea pompei de apa potrivite

Speram ca am fost suficient de minutiosi in descrierea cazurilor de uz si factorilor care trebuie luati in considerare cand alegem o pompa. Din nou, principalii factori dupa care trebuie sa ne ghidam sunt:

  • scopul pompei de apa
  • sursa din care provine apa
  • adancimea sursei de apa
  • ce debit si ce presiune avem nevoie
  • materialul din care este confectionata pompa de apa
  • vascozitatea apei

Ca sa oferim un exemplu, in cazul unei pompe pentru drenaj, ideala este o pompa submersibila. Cu aceasta poti drena un subsol sau o camera inundata.


Daca doresti sa alimentezi o locuinta cu apa dintr-o fantana sau o alta sursa de apa potabila, vei avea nevoie de o pompa pentru apa curata (fie ca este o pompa submersibila sau o pompa de suprafata), iar daca doresti sa reciclezi apa de ploaie, atunci trebuie sa folosesti o pompa care poate sa filtreze impuritatile, cum sunt pompele pentru apa murdara.


Trebuie avut in vedere faptul ca, daca adancimea apei este mai mare de 8 metri, atunci trebuie sa apelezi la o pompa submersibila.


Speram ca toate aceste informatii au fost de folos, domeniul pompelor este unul vast, de aceea consultantii nostri iti stau la dispozitie in permanenta pentru a face alegerea potrivita.

A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu